Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

''the lovers''/ Oι Εραστέs - ''The Great Wall Walk''


''Η γη είναι μικρή και μπλε.
Είμαι μια μικρή ρωγμή μέσα της.
Huang Xiang, 2ος αιώνας
Εξομολογήσεις από το Σινικό Τείχος
Από εδώ πάνω, η γη μοιάζει μικρή και μπλε.
Γιούρι Γκαγκάριν, πρώτος κοσμοναύτης.
Ο Ulay κι εγώ τελειώνουμε τις σχέσεις μας με αυτό το έργο.
Η ιδέα είναι να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον,
από τα δύο 'ακρα του Σινικού τείχους της Κίνας.
Ο Ulay ξεκινά από την έρημο Γκόμπι
κι εγώ αρχίζω από την Κίτρινη θάλασσα.
Συναντιόμαστε στα μισά του δρόμου.
Ο καθένας μας περπάτησε 2000 χιλιόμετρα
για να πει
Αντίο.''


/Marina Abramovic



διάρκεια Δρώμενου 90 ημέρες.
Τελευταία συνάντηση στις 3 Ιουνίου 1988.
..........................................................

η ''κόκκινη κορδέλα''
καταθέτει την τελευταία ποιητική της σκέψη, σαν δώρο στους αναγνώστες της.



Αγαπητοί αναγνώστες,
η ''Kόκκινη κορδέλα'' τελεί πλέον υπό ριζική ανακαίνιση.
Ότι κατέθεσε στις ξένες τράπεζες κατέθεσε. Ό,τι περουσιακό στοιχείο τιμής κατοχύρωσε στον μικρόκοσμό της, κατοχυρώθηκε.  Σκέφτεται τώρα πια σε ποιό θέμα θα συνεχίσει. Από την μια οι ποιητικές της ανησυχίες περασαν κι αυτές στην ιδιωτικο-ποίηση. Από την άλλη όμως και η πολιτική ταπετσαρία δεν της ταιριάζει, παρότι ο Εγωιστής Γίγαντας της παγκοσμιο-ποίησης ζήλεψε τους μικρούλιδες της γειτονιάς των ξέφραγκων αμπελιών και τη απλο-ποίηση της οικίας της σκέψης! 
Μπορεί ο λαός μας να μην το έχει πει ακόμα, αλλα το' χει καταλάβει πιά πως ο εγωισμός και η βουλημία που δέρνει τα ''μεγάλια κεφάλια'' θα γυρίσει αντανάκλαση στο νου τους και θα τους ξεκάνει μια κι έξω. Θα καταντήσει λοιπόν ο εγωιστής Γίγαντας χαλκομανία - πατημασιά της άνανδρης έπαρσής του. . Αυτό συμβαίνει πάντα οταν ο Γίγαντας τα θέλει όλα κι ακόμα παραπάνω απο τα όλα του κόσμου. Γιατί όσα κι αν δώσει ο μικρούλης δεν μπορεί να δώσει  πιο πολλά κι από τα πάντα. Δεν γίνεται. Οι τράπεζες χωρίς τους πελάτες τους πλέον δεν υφίστανται κι ας παλεύει το σύστημα να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα και λαμπερό το φως του απο τις πολλές μικρές πυγολαμπίδες.
Η ''κόκκινη κορδέλα'' ούσα η απειροελάχιστη γραμμή που ξεχωρίζει ή ενώνει τις διαφορες του κόσμου δεν περιμένει να γίνει γιγαντιαία. Σαν τη γραμμή του ''είμαι'' και ''δεν είμαι'', του ''έχω'' και ''δεν έχω'', της διπλής όψης του ίδιου νομίσματος που παντα κολλάει στη ρίψη και στην μεταφραση, έτσι κι εκείνη θα παραμένει ορατά αόρατη στα λόγια και θα αναπτύσσει τις Εικαστικές της ανησυχίες όπως ορίζει η ανοριακή φύση του καλλιτέχνη.
Η ''κόκκινη κορδέλα'' θα γίνει ο καλλιτεχνικός μας μπερντές κι όλοι γύρω της θα πλέξουν με την φωνή τους τις φιγούρες τους, σε τούτο το νέο θέατρο σκιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...