Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

METABAΣEIΣ-TRANSITIONS



Έκθεση ζωγραφικής - Βίντεο-εγκατάσταση

M E T A B A Σ Ε Ι Σ / TRANSITIONS

της Ιωάννας Ασσάνη/ Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
...

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης/Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
24 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2015

Εγκαίνια: Πέμπτη 24/09 ώρα 20.30





     Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ως μορφωτικός και πολιτιστικός οργανισμός, είναι, έως και σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης μας. Καλλιεργώντας και στηρίζοντας το ερευνητικό και διδακτικό έργο γίνεται συχνά σταθμός σε μια κοινωνία που το γνωστικό της κομμάτι τροφοδοτείται διαρκώς και ανατροφοδοτεί τα πνευματικά στοιχεία του τόπου. Ως ανταποκριτής ενός άλλου τρόπου ζωής και διαφορετικής κουλτούρας, η οποία πηγάζει από μια χώρα με επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό παρελθόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης γίνεται σταθερό σημείο αναφοράς που δημιουργεί μιαν αμφίδρομη με την ξένια χώρα, πορεία.
Το κτίριο μετατρέπεται καθημερινά σε «ζωντανό» οργανισμό που άλλοτε πάλλεται ενεργός και δραστήριος και άλλοτε παραμένει υπομονετικά σιωπηλός. Συμβάντα που μένουν να διαγράφουν την ιστορία τους στο χρόνο, στιγμές που καταγράφονται στους τοίχους, στις αίθουσες, στα περάσματα του κτιρίου μετατρέπονται σε χρονικές διαδρομές, σε καλλιτεχνικά αποτυπώματα. Στο έργο μου 'Μεταβάσεις' καταγράφω εικαστικά κάθε εσωτερικό παλμό με την μορφή ενός συνεχούς οπτικού παρόντος, μετατρέποντας το χώρο σε χρονικό μάρτυρα της ιδιότητάς του.

Η εγκατάσταση έχει ως θέμα την απεικόνιση της σχεδιαστικής πολυδομικότητας των κεντρικών, εσωτερικών θέσεων του κτιρίου και της οπτικής καταγραφής της εσωτερικής του κινητικότητας. Η ιδέα πηγάζει από την ανάγκη να επαναχαρακτηριστούν τα κτίρια από στατικοί, περιοριστικοί χώροι σε ενεργούς, ανοιχτούς οργανισμούς που διαρκώς μεταβάλλονται από τις ανθρώπινες δράσεις. Ως τόπος σημειωτικός το κτίριο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ενδιάμεσος σταθμός των διαρκώς μετακινούμενων ανθρώπων -αυτών που θέλουν να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν, να γνωρίσουν, να προσφέρουν, να οργανώσουν, να ολοκληρώσουν τις προσωπικές τους διαδρομές.

Τα κτίρια γίνονται οι στάσεις, τα σημεία αναφοράς, οι φωλιές μιας αέναα επαναλαμβανόμενης, αλληλοεπίδρασης. H εγκατάσταση 'Μεταβάσεις' γίνεται ο εικαστικός τους προσδιορισμός.







  Με την έκθεση και την εγκατάσταση της Ιωάννας Ασσάνη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του στο χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Μια δέσμευση που είναι πλέον μέρος της ταυτότητάς του, όπως αποδεικνύεται με την πλούσια συλλογή έργων τέχνης, Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών που έχει από το 1989 δημιουργήσει.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει τη στήριξή του στην καλλιτεχνική δημιουργία και υπογραμμίζει ότι προτίθεται να παραμείνει ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος για τους καλλιτέχνες της Βόρειας Ελλάδας.

Christophe Le Rigoleur

Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας

Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης




O KATAΛΟΓΟΣ της έκθεσης ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...